Vykácení stromů nemusí domu prospět

Vzrostlé vysoké stromy blízko domu mohou při vichřicích či jiných bujařejších rozmarech počasí poškodit střechu nebo fasádu domu svým pádem. Někdy i nepříjemně stíní a podzimní listí ucpává okapy. Tyto skutečnosti vedly zřejmě majitele jednoho staršího domu ve Středočeském kraji k tomu, že je raději nechal pokácet. Když ale dům prodal novým majitelům, do roka a do dne se začaly dít věci.

Novým majitelům rodinného domu bylo jasné, že musí opravit střechu a některé další věci. S čím ale nepočítali, bylo, že v jednom křídle zděného vstupního podlaží se začnou objevovat trhliny, kromě omítky začne opadávat i část tvárnic z obvodového zdiva a že pokoj v montovaném dřevěném druhém podlaží nad postiženým křídlem začne mít nakloněnou podlahu.

Vystrašení majitelé si tedy na pomoc a odhalení příčin přizvali inspektora nemovitostí z Nemopasu. Ten při předběžné přípravě před obhlídkou zjistil, že dům leží v oblasti s navlhavými základovými půdami. Dle vyjádření původního majitele se žádné podobné vady s narušením statiky objektu dříve neobjevovaly.

Během prohlídky při inspekci nemovitosti byl zjištěn pokles částí obvodových stěn postiženého křídla, a to v takovém rozsahu, že na několika místech byl přerušen i obvodový ztužující železobetonový věnec pod stropem vstupního podlaží. Nosná konstrukce podlahy se proto naklonila.

Spolupracovali jsme na tvorbě tohoto článku, jehož pokračování a celý obsah si můžete přečíst zde.

Datum vydání článku: 16.11.2017