Zdravý domov není samozřejmostí. Je třeba vědět, jak si ho zajistit

Zdravý domov je něco, co většina lidí považuje za samozřejmost. Zdaleka ne všechny domy ale skutečně zdravé jsou, a tak je třeba se o jejich stav, materiály a další vlastnosti zajímat. Mnohé z nedostatků lze řešit, je ale třeba vědět, jak na to.

„U starších nemovitostí se vyskytují zdravotní rizika ze stavebních materiálů, jejichž použití je v současnosti již zakázané. Typicky se jedná o formaldehyd, který se využíval například při výrobě dřevotřískových desek, překližek či byl obsažen v lepidlech (opláštění stěn, nábytek, podlahové krytiny apod.)

Další v minulosti používané materiály se zdravotním rizikem byly například rynholecký škvárobeton či poříčský plynosilikát (zdicí tvárnice), u kterých hrozila radioaktivita. Mezi 60. a 80. lety se totiž stavební bloky vyráběly z odpadních surovin – jako popílek, škvára, struska apod. Dříve se také velice často používaly materiály s obsahem azbestu, jednalo se například o střešní a podlahové krytiny, opláštění budov, rozvody vody, kanalizace apod.,” vysvětluje Jiří Čížek, ředitel technického oddělení společnosti Zdravá nemovitost

 

Spolupracovali jsme na tvorbě tohoto článku, jehož pokračování a celý obsah si můžete přečíst zde.

Datum vydání článku: 16.4.2018